Resurse ortodoxe
Pagina principala
Ambrozie de la Optino
Alte texte
Contact
  Comentarii...
  Email
Sfântul Ambrozie de la Optino (†1891)

Pagina a treia

Pagina Sfântului Ambrozie de la Optino este în constructie (trei pagini completate).

Secretul clarviziunii parintelui Ambrozie îsi avea radacina în intensitatea milei sale. Nu numai îi iubea pe cei care veneau la el, dar se si identifica cu acestia, astfel încât îi iubea si pe cei apropiati lor, lucrurile la care ei tineau, tot ceea ce compunea viata lor. Spiritul sau de parinte îmbratisa întreaga viata interioara si exterioara a celui cu care se întretinea: de aceea putea sa ghideze cu siguranta voia oamenilor acordând-o pe aceasta cu voia lui Dumnezeu. Destinele oamenilor îi erau descoperite; putem spune ca el participa la sfatul dumnezeiesc pentru fiecare persoana. Exemple ale acestei cunostinte ale planului dumnezeiesc asupra fiecaruia sunt numeroase în viata parintelui Ambrozie. Iata unele din cele mai caracteristice.

O tânara saraca a fost ceruta în casatorie de catre un comerciant înstarit, atras de frumusetea ei. Staretul Ambrozie o sfatui atunci pe mama tinerei sa-l refuze pe negustor, si sa-i spune ca fata ei se pregatea pentru o cununie cu mult mai avantajoasa. Mama fu indignata: "Dar unde putem gasi un aranjament mai bun ?!. Doar nu o sa gasesc un print pentru fata mea ?" "Ginerele pe care îl stiu pentru fiica ta este atât de stralucit cum tu nici nu-ti poti imagina – refuza-l deci pe negustor." Mama se îndupleca atunci si refuza sa dea pe fata dupa negustor. Dupa câteva zile fata se îmbolnavi brusc si muri.
Cei care-l cunosteau bine pe staret, stiau din experienta ca ceea cele spunea parintele lor duhovnicesc trebuia urmat întocmai, fara a-l contrazice niciodata. Chiar parintele Ambrozie spunea adesea: "Nu stati la discutii cu mine. Altfel as putea sa va cedez, pentru ca sunt slab, si atunci va fi întotdeauna în dauna voastra."

Un artizan, dupa ce fabricase un nou iconostas pentru biserica din Optino, veni la staret ca sa-i ceara binecuvântarea de a se întoarce acasa la el, la Kalouga, situata la o distanta de 60 Km de la mânastire. Caii erau deja instalati la caruta, si mesterul se grabea sa se întoarca la atelierul sau pentru ca trebuia sa înceapa o alta comanda buna. Parintele Ambrozie, dupa ce îl retinu vreme îndelungata, îl invita pe artizan sa vina a doua zi dimineata în chilia sa pentru a lua ceaiul cu sfintia sa. Artistul nu îndrazni sa refuze, fiind flatat de atentia pe care i-o acorda cuviosul parinte. Spera înca sa se întâlneasca cu clientul sau de la Kalouga spre sfârsitul celei de-a doua zile.

Sfaturile parintelui Ambrozie, atunci când erau ascultate de catre fii sai duhovnicesti, îndreptau pe calea pe care oamenii puteau spori duhovniceste cât mai mult, dobândind astfel duhul sfinteniei. Odata, un tânar preot fu afectat, dupa dorinta proprie, la o parohie cunoscuta ca fiind cea mai saraca din regiune. Dupa un an însa, dificultatile pe care le întâmpina l-au descurajat pe acest preot care se hotarî sa mearga în alta parte. Totusi, înainte de a-si duce la împlinire gândul, trecu sa-l întrebe pe parintele Ambrozie. Înca din departare vazându-l, Ambrozie îi striga: "Intoarce-te la parohia ta, parinte! Voi sunteti doi, în timp ce el e singur." Apoi, explicând sensul acestor cuvinte, adauga: "Cel rau este singur, iar tu îl ai pe Dumnezeu în ajutor. Întparce-te la tine, este un pacat sa-ti parasesti parohia. Spune Sf. Liturghie în fiecare zi si nu-ti fa griji: totul va fi bine." La auzul acestora, preotul s-a întarit si si-a reluat slujba cu rabdare. Dupa mai multi ani, acest parinte a început a manifesta daruri duhovnicesti deosebite: preotul Georges Kossov deveni un duhovnic renumit.