Pagina a patra

Deodata, înfricosatul Judecator si-a aruncat privirea într-o parte si în alta. S-a uitat de-a dreapta bucuros si a zâmbit. Când însa s-a întors spre stânga, s-a tulburat; s-a mâniat tare si si-a întors îndata fata. Atunci, cu glas puternic si dumnezeiesc a zis celor de-a dreapta:
-Veniti, binecuvântatii Parintelui Meu, de mosteniti Împaratia care a fost gatita voua de la întemeierea lumii. Caci am flamânzit si Mi-ati dat sa manânc, am însetat si Mi-ati dat sa beau, strain am fost si m-ati primit, gol si M-ati îmbracat, bolnav si M-ati cercetat, în temnita si ati venit la Mine. Atunci, aceia s-au mirat si au întrebat:
-Doamne, când Te-am vazut si Ti-am dat sa manânci, sau însetat si Te-am adapat? Si când Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am îmbracat, si când Te-am vazut bolnav si în temnita ?
-Amin va zic voua, întrucât ati facut unuia din acesti frati ai Mei mai mici, Mie Mi- ati facut. Apoi S-a întos si cei catre cei "de-a stânga" si le-a zis cu asprime:
-Duceti-va de la Mine, blestematilor, în focul cel vesnic care este gatit diavolului si slugilor lui. Caci am flamânzit si nu Mi-ati dat sa manânc, am însetat si nu Mi-ati dat sa beau, strain am fost si nu M-ati primit, gol si nu M-ati îmbracat, bolnav si în temnita si nu M-ati cercetat.
-Doamne, i-au raspuns aceia, nedumeriti, când Te-am vazut bolnav si în temnita si nu Ti-am slujit Tie ?
-Amin zic voua, le-a raspuns Domnul, întrucât nu ati facut aceasta unuia dintre acesti mai mai mici, nici Mie nu Mi-ati facut. Pieriti din ochii Mei, blestemati ai pamântului! În tartar, în scrâsnirea dintilor, acolo va fi plângere si tânguire fara de sfârsit!
Cum a rostit Judecatorul aceasta hotarâre, dinspre rasarit s-a pornit un urias râu de foc care curgea vijelios spre apus. Era lat ca o mare întinsa. Vazându-l, pacatosii din stânga s-au îngrozit si au început sa tremure de spaima în deznadejdea lor. Atunci, nemitarnicul Judecator a poruncit ca toti, drepti si pacatosi, sa treaca prin rîul cel arzator, pentru ca sa fie încercati prin foc. Au început cei din dreapta, care au trecut toti si au iesit ca aurul curat. Lucrurile lor nu au ars, ci s-au aratat, prin încercare, mai luminoase si mai limpezi, iar ei s-au umplut de bucurie. Apoi au început sa treaca si cei din stânga prin foc, ca sa fe încercate si lucrurile lor. Dar fiindca erau pacatosi, flacarile au început sa-i arda, tinându-i în mijlocul râului. Si lucrurile lorau ars ca pleava, iar trupurile au ramas întregi, ca sa arda ani si veacuri nesfârsite, împreuna cu diavolii. Niciunul nu a reusit sa iasa din acel râu de foc. Pe toti i-a tinut în loc focul, pentru ca erau vrednici de osânda si de pedeapsa. Dupa ce pacatosii au fost predati iadului, Înfricosatul Judecator S-a ridicat de pe tron si a pornit catre dumnezeiescul palat, împreuna cu toti Sfintii Sai. Îl înconjurau cu multa frica si cutremur Puterile ceresti, cântând: Ridicati capetenii portile voastresi va ridicati portile cele vesnice si va intra Împaratul Slavei, Domnul si Dumnezeul dumnezeilor, împreuna cu toti Sfintii Lui, care se vor bucura de vesnica mostenire. Alta ceata raspundea si zicea: "Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, cu cei pe care i-a învrednicit Harul Sau sa se numeasca fii ai lui Dumnezeu. Dumnezeu este Domnul, împreuna cu fii Noului Sion si S-a aratat noua". Si Arhanghelii, care mergeau dupa Domnul, Îl slavosloveau, cântând pe rând o cântare cereasca: Veniti sa ne bucuram de Domnul si sa strigam lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru; sa întâmpinam fata Lui cu marturisire si în psalmi sa-i cântam Lui. Iar cealalta ceata raspundea armonios: Dumnezeu mare este Domnul si Împarat mare peste tot pamântul. Ca în mâna Lui sunt marginile pamântului si înaltimile muntilor ale Lui sunt. Acestea si multe alte cântari armonioase cântau îngerii, încât toti care le auzeau se bucurau de o negraita bucurie. Astfel cântând, au intrat toti Sfintii cu Domnul Iisus Hristos la ospatul ceresc din dumnezeiescul palat si inimile lor saltau de bucurie. Si îndata portile palatului s-au închis.

Pagina urmatoare Pagina precedenta Home